Banken maken overwinsten op hun hypotheken, stelt Vereniging Eigen Huis. ING boert in elk geval goed. Arne Petimezas van beursmakelaar AFS praat je bij over beursdag 6 augustus.

1. ING overweegt de resterende staatssteun inclusief boete van 1,225 miljard euro eerder terug te betalen dan de gepland, blijkt vanochtend uit de kwartaalcijfers.

ING, dat eerder zei de staat in mei 2015 af te betalen, neemt een beslissing over vervroegde aflossing nadat de ECB in de tweede helft van oktober de resultaten van het boekenonderzoek en de stress test bekend heeft gemaakt. Tijdens de conference call vanochtend met analisten zei CFO Patrick Flynn dat als de staat vervroegd is afbetaald, tot 40 procent van de volledige winst over 2015 ten goede zou kunnen kunnen komen aan aandeelhouders. Zou ING in mei 2015 hebben afgelost, dan zou slechts de helft van de winst kunnen worden verdeeld onder aandeelhouders.

2. ING’s nettowinst steeg afgelopen kwartaal met bijna een vijfde naar 1.067 miljoen euro. De onderliggende winst van de bank, het cijfers waar het om draait, steeg met 11 procent naar 1.278 miljoen euro. Dat kwam met name doordat ING een derde minder hoefde te reserveren voor leningen van dubieuze kwaliteit. Uit de kwartaalcijfers bleek verder dat ING’s hypotheekportefeuille aan het krimpen is en dat het percentage slechte hypotheekleningen stabiel was op 2,0 procent.

De hypotheekrente ligt in Nederland (gele lijn) hoger dan in buurlanden België (rode lijn), Frankrijk (groene lijn), Duitsland (blauwe lijn).

De hypotheekrente ligt in Nederland (gele lijn) hoger dan in buurlanden België (rode lijn), Frankrijk (groene lijn), Duitsland (blauwe lijn).

3. Huiseigenaren met een hypotheek: je betaalt te veel rente. Dat blijkt uit een studie van Vereniging Eigen Huis waar het Financieele Dagblad melding van maakt. Het VEH, dat gebruikt zegt te hebben gemaakt van een model van de oude kartelwaakhond NMa en de Universiteit van Amsterdam, claimt dat de overwinst die banken maken op hypotheken is gestegen naar 0,8 procentpunt. Volgens de VEH is de overwinst het gevolg van de dominante positie die de drie grote Nederlandse banken hebben op de hypotheekmarkt, waardoor er niet langer sprake is van (genoeg) concurrentie. Gelukkig is er altijd nog de hypotheekrenteaftrek... De banken ontkennen overigens dat er sprake is van overwinsten.

4. Mediamagnaat Rupert Murdoch heeft eieren voor zijn geld gekozen en het bod van 80 miljard dollar op TimeWarner ingetrokken. TimeWarner had overigens het bod al afgeslagen, en dat was Murdoch een van de redenen om de handdoek in de ring te gooien. Daarnaast gaf Murdoch aan geschrokken te zijn van de negatieve koersreactie in zijn News Corp als gevolg van de aankondiging van het overnamebod. Murdoch kondigde als goedmakertje voor aandeelhouders van News Corp, waaronder hijzelf, een aandeleninkoopprogramma van 6 miljard dollar aan.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

5. De overname van T-Mobile USA gaat waarschijnlijk niet door nadat gisteren binnen 24 uur duidelijk werd dat de twee partijen die de Amerikaanse mobiele provider in het vizier hadden moeten afhaken. Deutsche Telekom, de eigenaar van T-Mobile USA, gaat naar verluidt het bod van 15 miljard dollar van de Franse prijsvechter Iliad afslaan. The Wall Street Journal meldt op basis van ingewijden dat Deutsche Telekom het bod van 33 dollar per aandeel veel te laag vindt en daarom überhaupt niet in overweging wil nemen. Daarnaast is het rivaliserende bod van het Amerikaanse Sprint Nextel van ongeveer 40 dollar per aandeel op T-Mobile USA stukgelopen op de weerstand van toezichthouders. Een overname van T-Mobile door Sprint betekent dat het aantal spelers op de Amerikaanse markt daalt van vier naar drie, wat tot minder concurrentie zal leiden. Het verlieslijdende Sprint, dat in handen is van het Japanse Softbank, zal nu op eigen kracht de concurrent met de telecomreuzen Verizon en AT&T moeten aangaan.

6. De overnamespeculatie rond T-Mobile USA is nog niet helemaal uitgedoofd, want volgens persbureau Reuters zou Iliad de hulp hebben ingeroepen van investeerders om gezamelijk een bod uit te brengen op T-Mobile .

7. Duitse fabrieksorders zijn in juni in het sterkste tempo in meer dan twee en een half jaar tijd gedaald. Orders kelderden van mei op juni met een forse 3,2 procent. En dat is nog voor de afkondiging van de economische sancties in juli. En in mei bedroeg de daling ook al een stevige 1,6 procent. Er wordt al gauw met de beschuldigende vinger gewezen naar de crisis in Oekraïne, maar dit wordt op het eerste gezicht niet bevestigd door de cijfers. Orders naar andere eurolidstaten lieten met een daling van 10,4 procent in juni de sterkste krimp zien. Het is natuurlijk goed mogelijk dat Duitsland indirect hard wordt getroffen door landen die wel veel blootstelling hebben aan de zwakker worden Russische economie, zoals Oostenrijk.

8. Duitsers 3 procent hogere lonen dus wij ook, schreeuwt De Telegraaf vanochtend. De inflatie is immers te laag, de koopkracht daalde vorig jaar voor het vierde jaar op rij en de nationale consumptie is gecorrigeerd voor inflatie even zo groot als het einde van de jaren negentig. Hogere lonen dus. Of toch niet? Hoe graag ik het zelf zou willen, het is niet zo verstandig. Duitsland heeft een krappe arbeidsmarkt met zo goed als volledige werkgelegenheid, maar wij hebben een brakke arbeidsmarkt met hoge werkloosheid.

In Duitsland was er afgelopen decennium sprake van ingrijpende loonmatiging (lonen die trager groeien dan de arbeidsproductiviteit), waardoor de loonquote daalde. In Nederland was en is dit niet het geval. Dat de koopkracht in Nederland achteruit holt komt vooral door bezuinigingen en de slechte economie. En de bezuinigingen werken de slechte economie in de hand, evenals het veel te krappe monetaire beleid van de ECB.

9. De beursagenda is op zijn zachts gezegd niet erg spannend. Beleggers kijken uit naar de Amerikaanse handelsbalans voor juni en de Italiaanse groeicijfers over het eerste kwartaal. Italië behoort tot het groepje eurolidstaten dat in de ziekenboeg zit omdat het bbp nog steeds kleiner is dan de piek van voor de crisis. Italië – en opvallend genoeg ook Finland – liggen bovendien ook nog eens op de intensive care. Het Italiaanse bbp is acht procent kleiner dan voor de crisis. En Italië groeide in de jaren voor de crisis nauwelijks. Dubbelpech voor de Italianen, en daardoor is het BBP per hoofd van de bevolking gecorrigeerd voor inflatie het afgelopen jaar gedaald naar 22.400 euro, gelijk aan het niveau van 1998.

10. 't Is vanochtend risk-off op de beurzen. En dat houdt in dat beleggers aandelen verkopen, hun toevlucht zoeken in veilige Duitse en Amerikaanse staatsleningen, euro’s en dollars verkopen en er de yen voor terugkopen. Tegenvallend economisch nieuws en het Russische machtsvertoon langs de grens met Oekraïne veroorzaken de koersbewegingen. Beleggers vrezen dat Rusland onder het mom van 'humanitaire overwegingen' Oekraïne kan gaan binnenvallen. De vraag is of de Oekraïense president Porosjenko de zenuwen krijgt van het Russische machtsvertoon aan of dat hij doorgat met de rebellen een kopje kleiner maken. En hoe Poetin daar weer op reageert.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl